Стотици студенти в грузинската столица напуснаха учебните заведения в понеделник, за

...
Стотици студенти в грузинската столица напуснаха учебните заведения в понеделник, за
Коментари Харесай

Студенти се присъединиха към протестите в Грузия срещу закона за чуждестранни агенти

Стотици студенти в грузинската столица напуснаха учебните заведения в понеделник, с цел да се присъединявят към хиляди протестиращи, които се опълчват на законопроекта за " уждестранни сътрудници " , предава " Ройтерс ".

Критици на законопроекта провеждат протести почти всяка вечер в продължение на месец. Протестът в събота беше един от най-големите, които Грузия е виждала, откогато завоюва независимостта си от Москва през 1991 година

Европейският съюз съобщи, че законопроектът, който изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като сътрудници на задгранично въздействие, заплашва кандидатурата на Грузия да се причисли към блока.

Управляващата партия " Грузинска фантазия " споделя, че законодателството е належащо за повишение на прозрачността на финансирането на Неправителствени организации и за отбрана на страната от интервенция на западните сили.

Основателят на партията, някогашният министър председател Бидзина Иванишвили, сподели, че сходна интервенция може в която грузинците се употребяват като пушечно месо.
 Грузинските ръководещи решени тази седмица да одобряват закона за задграничните сътрудници
Грузинските ръководещи решени тази седмица да одобряват закона за задграничните сътрудници

Премиерът заплаши стачкуващи, а те се заканиха да не позволен депутатите в Народното събрание

Проучванията демонстрират, че голямо болшинство от 3,7 милиона поданици на Грузия поддържат присъединението към Европейски Съюз. Грузинска фантазия декларира, че желае да се причисли към блока , както и към военния съюз НАТО, макар антизападната си изразителност.

Премиерът Иракли Кобахидзе сподели в понеделник, че Народното събрание ще одобри законопроекта на трето и дефинитивно четене във вторник и че проектозаконът се радва на необятна поддръжка в страната.

Запитан за вероятностите за наказания от западни страни, които се опълчват на законопроекта, Кобахидзе ги упрекна в " изнудване " и сподели, че създателят на партията Иванишвили към този момент е под " де факто наказания ", макар че не даде доказателства.

Студентите обаче настояват, че законопроектът съставлява избор сред интеграция с Европейския съюз и връщане към съветското въздействие.
 Двама американци и руснак арестувани на митингите в Грузия
Двама американци и руснак арестувани на митингите в Грузия

Сблъсъци пред грузинския парламент рано в понеделник

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР